Op 1 juli zijn we naar Potteric Carr Nature Reserve geweest, een natuurgebied van Yorkshire Wildlife Trust met uitgezette wandelingen en schuilhutten om het aanwezige wildlife te bekijken. Als je in het natuurgebied loopt waan je je ver weg van de stad; de plekken waar je nog stukken van de snelweg kunt zien maken het onwerkelijk. Hoewel de schuilhutten mooi waren, zaten de meeste vogels toch te ver weg om goed te bekijken (en wij waren natuurlijk onze verrekijker vergeten). Toch heeft dit bezoekje ons wel geïnspireerd om meer natuurparken met kijkhutten te gaan bekijken.
Op 2 juli was het een wat frisse en bewolkte dag, dus hebben we een uitstapje naar "The Deep" in Hull gemaakt. The Deep is een soort dierentuin, maar dan met allemaal aquaria. Ze hebben wel 3.500 vissen, waaronder haaien en 2 zaagvissen. Het is nog relatief nieuw (geopened in 2002) en ze zijn dan ook nog steeds wat uit aan het breiden. Wij vonden het zeker de moeite van een bezoekje waard.
Op 6 juli zijn we naar Sprotbrough Flash geweest, een ander natuurgebied van Yorkshire Wildlife Trust in Doncaster. Bij Poterric Car was ons verteld dat dit ook de moeite van het bezoeken waard is (zeker omdat er ijsvogels in het gebied aanwezig zijn). Nadat ik gehoord had van de ijsvogels werd mijn doel om een ijsvogel op de foto te krijgen. Deze vogeltjes zijn echter supersnel en schichtig waardoor dit niet zo'n gemakkelijke opgave was. Op 6 juli is het bij een langskomende blauwe flits gebleven. Hierdoor wist ik echter wel zeker dat de ijsvogel in dit gebied aanwezig was! Verder waren er futen en aalscholvers (zie foto) aanwezig die zich beter lieten bekijken dan de ijsvogels.
Op 7 juli was het weer een erg warme dag en besloten we richting de kust te gaan om wat verkoeling op te zoeken. We hebben toen een bezoekje gebracht aan Bempton Cliffs (een van de gebieden van de RSPB, the Royal Society for the Protection of Birds oftewel de Engelse vogelbescherming). Bij de Bempton Cliffs zijn meerdere uitkijkpunten aanwezig waar je de grote groepen vogels die rondzwermen en broeden op de kliffen kunt bekijken. Zo zitten er een papegaaiduikers, kittiwakes, ringmussen en als hoogtepunt Jan-van-Genten (zie foto). Het was heel gaaf om deze mooie grote vogels zo dichtbij te zien vliegen! Naar ons idee in ieder geval iets waar je zeker langs moet als je in de buurt bent (als je tenminste van natuur/vogels houdt, want veel meer valt er niet te beleven). Nadat Britt zich braaf heeft moeten gedragen bij de vogels zijn we natuurlijk ook nog even doorgereden naar een hondenstrand waar Britt lekker in de zee kon zwemmen.
Enthousiast geworden door de vogels die ik gezien had in Bempton Cliffs besloot ik op 9 juli weer een kijkje te nemen in Sprotbrough Flash, op de hoop dit keer wel een ijsvogel op de foto te krijgen. Hoewel dit in theorie gelukt is was het nog niet helemaal zoals ik het me had voorgesteld. De ijsvogel was alleen even aan de overkant van het water gaan zitten, wat toch wel erg ver weg was. In ieder geval nog meer bewijs dat er daadwerkelijk ijsvogels aanwezig zijn, volgende keer beter...
Op 10 juli hebben we vervolgens een bezoekje gebracht aan Brodsworth Hall and Gardens (van English Heritage). Dit ligt op 15 minuten van huis en stond daarom op ons lijstje van "nog te bezoeken". Brodsworth Hall is een oud landhuis met bijbehorende tuinen waar je van binnen en buiten een kijkje kunt nemen om oude tijden te herbeleven. Hoewel ze hun best doen er wat van te maken was de entreeprijs in verhouding met wat het is naar ons idee te hoog. Helaas dus geen "must see".
Op 13 juli hebben we een kijkje genomen bij Saltmarshe Delph Nature Reserve, ook onderdeel van Yorkshire Wildlife Trust. Hoewel we hier futen met jongen, zwanen met jongen, kleine kiekendieven en de kleine karekiet hebben gezien viel het toch wat tegen. De officiële uitkijkhut was afgesloten (om broedende vogels te beschermen) en de wandelpaden bleken eigenlijk nooit bewandeld te worden en bestonden dus vooral uit brandnetels.
Op 15 juli zijn we naar Blacktoft Sands geweest, een van de plekken van de RSPB. Dit was zeker de moeite waard: de RSPB heeft dit mooi onderhouden, er staan mooie schuilhutten met uitleg welke vogels er te zien zijn en ook de natuur is gewoon mooi. Vooral de kluten (zie foto) waren mooi om te zien, zeker omdat ze jongen hadden die ze natuurlijk ook moeten beschermen. Er zaten ook baardmannen (een vogelsoort dus) in het riet, maar deze zaten helaas te ver weg en te vaak verscholen om goed te kunnen zien.
's Avonds hebben we toen nog Hodgson's Fields Nature Reserve (Yorkshire Wildlife Trust) bezocht. We moesten hierbij door de weilanden lopen met Longhorn runderen (inclusief stier) en ik kan je vertellen, die naam hebben ze niet voor niks (zie foto). Wij bleken echter een van de weinigen die dit gebied bezoeken, want halverwege werd de route onbegaanbaar door de grote hoeveelheid brandnetels die tot okselhoogte groeiden. Toen zijn we dus maar weer omgedraaid...
Zondagochtend 28 juli (hoera!) hebben we maar eens echt Engels gedaan door Engels ontbijt te eten op de camping. Daarna hebben we Welwick Saltmarsh Nature Reserve (Yorkshire Wildlife Trust) nog bezocht. Dit natuurgebied aan de riviermond van de Humber bleek echter vrij klein en weinig bewandelbaar. Toen moest helaas de caravan worden schoongemaakt en was ons weekendje uit weer voorbij.
Tenslotte zijn we op 30 juli nog naar RSPB Dearne Valley, Old Moor geweest. Hier kwamen we tot de conclusie dat we alle natuurgebieden van de RSPB toch wel erg mooi vinden en na het enthousiaste praatje van de vrijwilligers hebben we ons aangemeld als RSPB lid. Op deze locatie hebben we onder andere kievitten, oeverlopers (zie foto), groenlingen, botvinken en goudvinken gezien.
Zo opgesomd lijkt het alsof ik amper werk, haha! Maar we ondernemen gewoon veel in mijn vrije tijd (en André heeft nog steeds alleen maar vrije tijd), omdat er toch geen familie en vrienden in de buurt te bezoeken zijn.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten