woensdag 19 juni 2013

World of James Herriot

Als dierenarts in Engeland moest ik natuurlijk ook langs in het James Herriot museum. Op 18 juni zijn we daarom naar het dorpje Thirsk gegaan. Thirsk was de woon en werkplaats van dierenarts James Alfred Wight. James Alfred Wight is bekend geworden onder de naam James Herriot, de naam die hij gebruikte voor zijn boeken en later de series over het leven van een dierenarts in Noord Yorkshire.


Het museum is gevestigd in het oude huis van James Herriot. Hoewel hij met name landbouwhuisdieren behandelde had hij hier ook een spreekkamer en operatiekamer voor de gezelschapsdieren. In het museum zijn tal van oude instrumenten te vinden en ruimtes zijn ingericht zoals ze vroeger waren. Hoewel veel medicijnen tegenwoordig anders zijn (lang leve de wetenschap) zijn instrumenten veelal nog herkenbaar (soms heeft er alleen wat fine tuning plaatsgevonden), wat het voor mij extra grappig maakt.


De diergeneeskunde en de veehouderij mag dan aardig wat ontwikkeling door hebben gemaakt, ik kan me toch goed indenken hoe het geweest moet zijn als jonge dierenarts onder de soms barre omstandigheden en met karakteristieke personages om je heen. Been there, done that zullen we maar zeggen. Zo anders, maar toch ook zo vergelijkbaar.
Het was het bezoek zeker waard!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Blogger Widgets