zondag 30 juni 2013

Farne Islands

Op 21 juni zijn we een dagje naar de Farne Islands geweest. De Farne islands is een eilandengroep die beheerd wordt door de National Trust. Er kunnen 23 vogelsoorten gezien worden, waaronder 37.000 paar 'puffins'  oftewel papegaaiduikers. Aangezien ik heel graag foto's wilde maken van de papegaaiduikers was dit een ideale trip. We zijn daarom met een boottocht meegegaan waarbij we 2 uur op "Staple island" en 2 uur op "Inner island" rond mochten lopen. Beide kleine onbewoonde eilanden (op de rangers na die op Inner island wonen gedurende 9 maanden van het jaar) met vele vogels. Het was een prachtige ervaring, dus hierbij een aantal foto's voor de impressie...


Kuifaalscholver

Zeekoet

Alk

Noordse Stern

Noordse Stern verdedigt actief zijn jongen

En daar is hij dan: de papegaaiduiker

Kijk dat guitige koppie...

Showen

Je zal maar trek in een visje hebben...

En nog een succesvolle vangst

Daar kan ik eindeloos naar kijken!


woensdag 19 juni 2013

World of James Herriot

Als dierenarts in Engeland moest ik natuurlijk ook langs in het James Herriot museum. Op 18 juni zijn we daarom naar het dorpje Thirsk gegaan. Thirsk was de woon en werkplaats van dierenarts James Alfred Wight. James Alfred Wight is bekend geworden onder de naam James Herriot, de naam die hij gebruikte voor zijn boeken en later de series over het leven van een dierenarts in Noord Yorkshire.


Het museum is gevestigd in het oude huis van James Herriot. Hoewel hij met name landbouwhuisdieren behandelde had hij hier ook een spreekkamer en operatiekamer voor de gezelschapsdieren. In het museum zijn tal van oude instrumenten te vinden en ruimtes zijn ingericht zoals ze vroeger waren. Hoewel veel medicijnen tegenwoordig anders zijn (lang leve de wetenschap) zijn instrumenten veelal nog herkenbaar (soms heeft er alleen wat fine tuning plaatsgevonden), wat het voor mij extra grappig maakt.


De diergeneeskunde en de veehouderij mag dan aardig wat ontwikkeling door hebben gemaakt, ik kan me toch goed indenken hoe het geweest moet zijn als jonge dierenarts onder de soms barre omstandigheden en met karakteristieke personages om je heen. Been there, done that zullen we maar zeggen. Zo anders, maar toch ook zo vergelijkbaar.
Het was het bezoek zeker waard!

maandag 17 juni 2013

Yorkshire Wildlife Park

We zijn vandaag naar het Yorkshire Wildlife Park geweest. We zijn als dierengek toch altijd wel geïnteresseerd in dierentuinen, dus nu er een vlakbij zit (namelijk in Doncaster) kunnen we het natuurlijk niet laten om daar een kijkje te nemen.

Yellow Mongoose

Het Yorkshire Wildlife Park is geopend in april 2009 en is in 2012 zelfs als beste attractie van Yorkshire verkozen. Wij waren dus heel benieuwd hoe zo'n jonge dierentuin eruit zou zien. 

Tiger

Het park is ruim opgezet en we hadden nog steeds het gevoel dat we in Engeland waren, dus het landschap is mooi behouden gebleven. De dieren zitten in ruime verblijven met goede kooi verrijking (watervallen, meertjes, voeder-verstopplaatsen). 

Wallaby

Net als in de meeste dierentuinen was er ook hier een soort kinderboerderij waar je tussen de schapen en geiten kon lopen. Leuke toevoeging is dat er meerdere dierverblijven toegankelijk zijn. Zo kun je tussen de Wallaby's, Capibara's, Mara's, Agouti's en Lemurs lopen.

Capybara

Omdat het een jonge dierentuin is zijn ze nog steeds volop in ontwikkeling. De giraffen zijn bijvoorbeeld in oktober 2012 nieuw toegevoegd. Op dit moment zijn ze bezig met de verblijven voor de miereneters. Helaas waren deze nu dus nog niet aanwezig.

Giraffes

In 2010 zijn er 13 rescue leeuwen in het park gekomen. Door de mooie ruime verblijven komt het er dus op neer dat je door een soort leeuwenpark heen loopt (nee niet in de verblijven zelf zoals bij de Capibara's). Ze hebben ook 3 Amur Leopards, waarmee ze meedoen aan het programma om deze met uitsterven bedreigde diersoort in stand te houden. Helaas lieten deze prachtige dieren (waar er in het wild nog maar 35 van zijn) zich niet zien (het zijn nachtdieren).

 Baboon

Al met al een leuk park wat zeker de moeite van het bezoeken waard is!







maandag 10 juni 2013

Peak District

26 mei hadden we weer moed verzameld om in Peak District te gaan kijken. We hadden een mooie wandeling uitgezocht in ons Peak District boekje en zijn vertrokken naar Castleton. Daar aangekomen bleek dit het toeristische gedeelte van Peak District te zijn. Na een paar rondjes rijden vonden we alsnog een parkeerplaats. De officiële parkeerplaats was allang vol, maar daar had een lokale boer een goede oplossing op gevonden... Een van de weilanden werd als parkeerplaats aangeboden. Makkelijk verdient natuurlijk!


Toen we met de wandeling wilden beginnen kwamen we erachter dat we ons handige boekje thuis hadden laten liggen. Gelukkig konden we met behulp van een kaart bij de toeristen informatie toch nog uitvogelen hoe we ongeveer wilden lopen. Een ding scheelt, normaal raken we ook altijd de uitgestippelde route kwijt. Nu hadden we gewoon onze eigen route...


Het blijft bijzonder hoe 1 natuurgebied, zoals Peak District, zo gevarieerd kan zijn. Ik vermoed dat er nog wel meer wandelingen in het Peak District zullen volgen...


Hoewel dus weer heel anders dan de voorgaande wandelingen in Peak District was het evengoed weer adembenemend. En, niet onbelangrijk, we zijn niet verdwaald geraakt (van een van de heuvels kon ik zelfs m'n auto in het weiland zien staan, haha). Aan het eind van de wandeling kwamen we weer uit in het schattige dorpje Castleton. Hier hebben we onszelf maar getrakteerd op een ijsje in de zon.




zondag 9 juni 2013

Melton Wood

Op 20 mei hadden we zin in een wandeling, maar eigenlijk geen energie om eerst een stuk in de auto te zitten en daarna een pittige klim te maken (zoals bij Peak District vaak wel gebeurt). We besloten daarom in een bosje bij ons in de buurt te gaan kijken. Op de kaart vonden we Melton Wood, zo'n 10 minuten bij ons vandaan. Dit bleek een geslaagde keuze, want het was er heerlijk rustig én de natuur is er prachtig.


Het is toch bijzonder hoe een 'simpel' bos wordt omgetoverd tot een sprookjesbos door een zee van paarse kelkjes op de bodem en zonnestralen die door de takken schijnen...


Zo blijkt dus maar weer dat je niet altijd ver van huis hoeft om te genieten van een stukje schoonheid!


Blogger Widgets